Přihlásit se

Správa účtu

Sleva na první nákup na Postershop 100 Kč *

* Slevu můžete uplatnit na objednávku nad 700 Kč
 
 

Jak si zařídit zahradní kuchyň?

Zatoužili jste po vlastní venkovní kuchyni? Poradíme vám, ať už chcete vytvořit jednoduchý grilovací koutek, nebo plně vybavenou kuchyň pod širým nebem. V dnešním článku probereme vše od správného umístění přes výběr vhodných materiálů až po tipy na údržbu.

Kam se zahradní kuchyní?

Při plánování zahradní kuchyně musíte zohlednit spoustu věcí. V první řadě – kam ji umístíte? Venkovní kuchyň by se měla nacházet poblíž domu, abyste nemuseli odbíhat příliš daleko, když půjdete pro nádobí nebo pro suroviny. Raději ji umístíte k obývacímu pokoji nebo ke kuchyni, spíš než k ložnici nebo dětskému pokoji. Zvlášť pokud víte, že se vaše posezení s přáteli často protáhne až do pozdních hodin, kdy byste hovorem rušili spící obyvatele domu.

Co dalšího je třeba vzít v potazu při hledání ideálního místa pro venkovní kuchyň? Především možnost připojení na vodu, odpad a elektřinu. Ale také dostatek soukromí ze strany sousedů – určitě nechcete, aby vám koukali přes plot přímo do talíře.

jak zařídit zahradní kuchyň

Díky zastřešení můžete grilovat celý rok

Nechcete si letní grilovačku nechat zkazit špatným počasím? Pak vám doporučujeme venkovní kuchyň zastřešit. Budete tak chráněni nejen před deštěm, ale také příliš prudkým slunečním zářením. Pokud navíc zvolíte zastřešenou kuchyň s postranními panely nebo roletami, můžete se zahradnímu vaření oddávat klidně celoročně. 

Vybavení zahradní kuchyně

Čím venkovní kuchyň vybavite, záleží jen na vás. Může to být jen venkovní gril doplněný o pracovní plochu, ale také plně vybavená kuchyň, která se na první pohled nebude lišit od kuchyně uvnitř domu. Její součástí tak klidně může být prostorná pracovní deska, dřez a sporák, ale také elektrická trouba, myčka nádobí nebo zahradní lednička.

Myslete jen na to, že venkovní kuchyňská linka a její vybavení budou neustále vystaveny teplotním změnám, vlhkosti a slunci, takže musí být maximálně odolné. A pozor – na zimu budete i přesto muset venkovní kuchyň s největší pravděpodobností zazimovat.

Materiály pro zahradní kuchyň musí být odolné 

Ryze venkovní kuchyně bývají zhotovené z nerezu, který je extrémně odolný vůči povětrnostním vlivům. Jestliže se ale bavíme o zastřešené či jinak kryté kuchyni, klidně můžete sáhnout po klasickém dřevě či jeho exotické variantě, která je o poznání odolnější. Jednoduchou venkovní kuchyň si můžete postavit také svépomocí. V takovém případě vsaďte na osvědčené materiály, jako je pálená cihla nebo kámen

Design zahradní kuchyně

Trendy pro venkovní kuchyně mluví ve prospěch tradičního venkovského stylu, který vypadá dobře ve spojení s otevřeným ohništěm nebo cihlovým krbem. Zahradní kuchyně u novostaveb pak mívají spíše modernější charakter, který čerpá inspiraci z industriálního stylu. S tím souvisí také výběr dekorací do zahradní kuchyně – ty zastupují například rustikální nástěnné hodiny, kameninové vázy na květiny nebo třeba plechové cedule s nápisy.

jak zařídit zahradní kuchyň

Jak na zavedení elektřiny?

Chcete-li do kuchyně zavést elektřinu, rozhodně je výhodnější, sousedí-li s domem. Není to ale podmínkou. Podmínkou jsou ale zásuvky a vypínače ve voděodolném provedení, a to i v případě, že kuchyň zastřešíte. Zavedení elektřiny vám umožní umístit do kuchyně klasické spotřebiče, jako je elektrická trouba nebo lednička, ale také osvětlení, které vám umožní protáhnout původně odpolední posezení s přáteli do pozdních hodin. 

Jak do kuchyně přivést vodu?

Mít venkovní kuchyni napojenou na vodu je nesmírně praktické. Mimo jiné nebudete muset odbíhat s každou špinavou miskou ani pro doplnění džbánu s pitím. Znamená to ale, že potřebujete vybudovat přívod vody a taktéž trubky pro odvod odpadní vody. Vodu, kterou jste používali pro mytí salátu či zeleniny, můžete odvést do záhonů jako vodu na zalévání. Vodu, ve které plavou mycí přípravky, zbytky jídla nebo tuky, je nutné zlikvidovat – v ideálním případě takovou špinavou vodu odvádějte do kanystru nebo vany.

Máte vodu? Pak potřebujete dřez!

Jakmile máte hotovou přípojku vody a odpadu, už vám zbývá jen vybrat ten správný dřez. Ten musí být především odolný a praktický. Obojí perfektně splňují žulové dřezy, stejně jako dřezy z nerezové oceli. Do zahradní kuchyně se také perfektně hodí keramické dřezy. U nich si ale dejte pozor na těžké kusy nádobí, kterými byste mohli poškodit glazuru. Ke dřezu zvolte vhodnou vodovodní baterii – ideálně tu s výsuvnou sprškou, díky které pohodlné omyjete jak větší hrnce, tak celý dřez.

Gril jako středobod venkovní kuchyně

Dřez sice patří k nejpoužívanějšímu vybavení (nejen) venkovní kuchyně, skutečným středobodem je ale bezesporu krb nebo ještě častěji gril. Jaký zvolíte, záleží čistě na vašich preferencích. Někomu vyhovuje elektricky gril, který se snadno ovládá a rychle rozhoří. Někdo jiný zase nedá dopustit na maso připravované na klasickém dřevěném uhlí. V každém případě pro gril najděte vhodné místo – ideálně ho umístěte tak, abyste při grilování nestáli ke svým hostům zády ani se nedívali přes plot k sousedům. 

Mimochodem věděli jste, že se dnes vyrábějí také vestavné grily, které se vsadi přímo do pracovní desky podobně jako klasický sporák? K jeho obestavění můžete použít materiál, který bude ladit se zbytkem kuchyně i s celkovým designem domu a zahrady.

Vytvořte si útulné venkovní posezení

Když už si jídlo připravíte na čerstvém vzduchu, určitě si ho tam chcete taky rovnou vychutnat. K zahradní kuchyni proto neodmyslitelně patří venkovní posezení. Základem je prostorný jídelní stůl a pohodlné židle. Velikost stolu a počet židlí prizpusobte počtu stolovníků. Pokud víte, že k vám zavítají hosté spíše výjimečně, klidně zvolte rozkládací stůl a stohovatelné židle, které zabírají minimum místa.  

Posezení nezapomeňte doladit stylovými doplňky. Ať už ubrusem a prostíráním, nebo nádobím a příbory. Hodí se samozřejmě přírodní materiály a barvy. Nádobí volte v přírodních pastelových tónech nebo naopak s květinovými motivy.

jak zařídit zahradní sezení

Tipy na údržbu zahradní kuchyně

  • Kuchyňskou linku a její vybavení pravidelně omývejte. V případě nerezové kuchyně vám k tomu bohatě postačí voda s několika kapkami jaru nebo octa. Jestliže jste vsadili na dřevo, nezapomeňte ho navíc alespoň dvakrát ročně ošetřit vhodným olejem.
  • Mobilní kusy nábytku je dobré po sezoně zazimovat, mráz jim nedělá dobře.
  • Je-li součástí zahradní kuchyně gril, po každém použití ho důkladně vyčistěte. Podrobný postup vám sdělí výrobce nebo se ho dočtete v návodu k obsluze grilu.
  • Poškrábání pracovní desky předcházíte, pokud používáte krájecí prkénka a na desku nestavíte horké hrnce.
  • Skvrnám od vodního kamene na nerezu zabráníte zcela jednoduše tím, že dřez po vyčištění vždy dosucha vydrhnete hadříkem s mikrovlákny.

Zboží bylo vloženo do košíku