Přihlásit se

Správa účtu

Sleva na první nákup na Postershop 100 Kč *

* Slevu můžete uplatnit na objednávku nad 700 Kč
 
 

Nejčastější chyby při zařizování kuchyně

Zařizování nové kuchyně vyžaduje precizní plánování. Jedině tak předejdete fatálním chybám, které by vás ve výsledku stály spoustu zbytečného času a peněz navíc. Které chyby v zařizování kuchyně patří k těm nejčastějším a jak se jim vyvarovat?

Správné rozvržení rozvodů

Rozvržení kuchyně se do značné míry odvíjí od rozvržení rozvodů vody, odpadu a elektřiny. Jestliže v této fázi uděláte chybu, budete se později chytat za hlavu. Na co si tedy dát pozor?

  • Přívod plynu je třeba umístit tak, aby byl hned u varné desky, případně trouby.
  • Odpadní trubky a přívod vody musí ústit v místě dřezu, případně u myčky nádobí.
  • Rozvody elektřiny řešte tak, aby zásuvky byly dobře přístupné a aby konkrétní kabeláž vedla přímo ke spotřebičům.

Špatná ergonomie kuchyně

V každé kuchyni se nachází zóna skladování, mytí a vaření, které by měly být optimálně rozmístěny a logicky na sebe navazovat. Takzvaný pracovní trojúhelník stanovuje pravidla pro ideální vzdálenosti mezi chladničkou, kuchyňským dřezem a sporákem. Právě při rozmisťování zón ale dochází k častým chybám, které znesnadňují pohyb v kuchyni a přípravu jídla.

  • Často se zapomíná na manipulační prostor vedle sporáku a trouby, kam potřebujeme odkládat horké nádobí.
  • Pracovní plocha mezi jednotlivými zónami bývá mnohdy nedostatečná. Tento problém lze vyřešit přidáním kuchyňského ostrůvku.
  • V projektech se občas setkáte se špatným umístěním varné desky, která se nachází příliš daleko od ostatních zón. To vede k tomu, že s horkými hrnci překonáváte zbytečně dlouhou vzdálenost.
  • Častým prohřeškem je umístění lednice vedle sporáku či trouby. V takovém případě na sebe chlad a horko vzájemně působí, což vede k vyšší spotřebě energie. Navíc chladnička snižuje teplotu varné desky a trouby, proto vám vaření potrvá déle.
  • Máte dřez bezprostředně vedle varné desky? Ani to není ideální. Mezi zónou mytí a vaření by měl zůstat prostor o šířce alespoň 60 cm.

Malý pracovní prostor v kuchyni

Obecně platí, že minimální pracovní plocha po stranách varné desky a dřezu by měla být široká 60–90 centimetrů. Vše, co nepotřebujete mít nutně položeno na pracovní desce, uložte do skříněk nebo dejte na poličku. Na drobnosti a pomůcky použijte závěsný systém.

Minimum úložného prostoru

Místa na uskladnění nádobí, pomůcek na vaření nebo potravin není nikdy dost. Myslete na to dřív, než vám spotřebiče zaplní pracovní plochu, a klidně se dopředu poraďte s odborníkem v kuchyňském studiu.

Nedostatek úložného prostoru lze řešit například tím, že využijete horní prostory a skříňky až po strop. Nebo investujte do spotřebičů, které zastanou hned několik funkcí naráz, čímž ušetříte místo v kuchyni.

Chybějící spíž v kuchyni

S nedostatkem místa souvisí také chybějící nebo příliš malá spíž. Právě ona přitom představuje ideální místo pro skladování trvanlivých potravin a zavařenin, ale také ovoce a zeleniny. Jestliže ji v bytě či domě nemáte kam umístit, můžete ji nahradit potravinovou skříní, která pojme veškeré vaše zásoby, dózy a zavařovací sklenice.

plechová dóza na potraviny plechová dóza na potraviny plechová dóza na potraviny

Nevyhovující výška desky a umístění skříněk

Jestliže si svou novou kuchyň dobře nerozvrhnete, může se stát, že vám nebude vyhovovat výška pracovní desky nebo umístění horních skříněk. Zvlášť u nich si dejte pozor, abyste na ně pohodlně dosáhli. Pokud si skříňky umístíte příliš vysoko, určitě vás nebude bavit neustálé přisunování židle, abyste do jejich útrob vůbec dosáhli.

Něco jiného je, pokud jako úložný prostor používáte také horní plochu skříněk. V takovém případě se počítá s tím, že si ke skříňkám přistavíte židli. Na druhou stranu se do těchto míst většinou ukládá méně používané nádobí a další příslušenství.

Nedostatečné osvětlení

Jedno centrální osvětlení na celou kuchyni nestačí. Doplňte ho proto bodovými světly nebo LED páskou, kterou instalujete pod horní skříňky tak, aby dokonale osvětlovaly pracovní plochu. Další zdroj světla vám tradičně poskytne také digestoř.

A proč je osvětlení v kuchyni tak důležité? Je to zejména z toho důvodu, abyste při přípravě jídla mohli posoudit kvalitu surovin a zároveň si dobře viděli pod ruce při práci s noži a dalšími ostrými nástroji.

chyby při zařizování kuchyně

Zdroj: unsplash.com

Nedostatek osobitosti

Při zařizování kuchyně se mnoho lidí inspiruje katalogovými obrázky, které sice působí moderně a nadčasově, avšak postrádají osobitost. Vy tuhle chybu dělat nemusíte. Stačí, když budete vědět, jaké dekorace v kuchyni zaručeně vyniknou.

obraz do kuchyně
kuchyňské hodiny kuchyňské hodiny
tapeta do kuchyně
cedule do kuchyně cedule do kuchyně

Chybějící odsavač par

Přijde vám zbytečné investovat do digestoře, když po vaření stačí dokořán otevřít okna a vyvětrat? Pravdou je, že kvalitní odsavač par eliminuje nejen nepříjemné pachy, ale také mastné výpary, které při vaření vznikají. Navíc zabraňuje vzniku plísní.

Jestliže vám na plnohodnotnou digestoř nezbývá v kuchyni dostatek místa, pořiďte si výsuvný model. Další možností je odsavač par, který je nedílnou součástí varné desky.

Špatně umístěné okno nad kuchyňskou linkou

Poslední dobou přibývá domácností, kde je za kuchyňskou linkou okno. Dávejte pozor, aby se okno nenacházelo příliš blízko sporáku či jiných spotřebičů, které by mohly poničit sklo, zapálit záclony nebo by kvůli oknu nebylo možné dát nad sporák digestoř.

chyby při zařizování kuchyně

Zdroj: unsplash.com

Nevhodná kuchyňská podlaha

Výběr podlahy do kuchyně je obzvlášť složitá disciplína, při které dochází k častým přešlapům. Čeho byste se měli za každou cenu vyvarovat?

  • Do kuchyně se nehodí linoleum, které je velmi náchylné k poškození. Při vaření přitom nebývá nouze o padající předměty, jako jsou ostré nože, sklenice nebo keramické misky.
  • Nevhodnou volbou je rovněž tolik oblíbená plovoucí podlaha, a to z jednoho prostého důvodu. Nesvědčí ji totiž kontakt s vodou, které je však v kuchyni až až.
  • Ideálním řešením není ani dřevěná podlaha ošetřená voskem či olejem, která je příliš kluzká a tím pádem nebezpečná. Dřevo navíc neumí odolávat tekutinám, leda tak lakované parkety.
  • S klasickou dlažbou příliš velkou chybu neuděláte. Pro větší pohodlí pod ni ale doporučujeme zabudovat podlahové vytápění.

Zboží bylo vloženo do košíku